Warsztatowe Przepisy Kulinarne

57857367e13ae1f1846d7caacfbfb518

 

WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE CIASTO MARCHEWKOWE.

Marchewkowe było z nami na każdych warsztatach. Za każdym razem ten sam przepis,a za każdym razem inny smak:) Jak to się dzieje?…cóż trzeba by zapytać moje serce:)

Przepis na serdeczne ciasto marchewkowe:

  • 700 g. marchwi
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 pomarańcza
  • daktyle, orzechy, słonecznik, wiórki kokosowe
  • 2 łyżeczki cynamonu ( bez niego ani rusz:):)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki imbiru

Daktyle mieszamy z wyciśniętym sokiem z pomarańczy i startą z niej skórką, odstawiamy na pół godziny do lodówki ( czas oczekiwania możesz umilić sobie piękną medytacją  z Mirabai Ceiba  “Ang Sang Waheguru”)

Mirabai Ceiba

Obrane marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do niej dodajemy  wiórki kokosowe, namoczone daktyle, sok z cytryny, olej, orzechy, słonecznik.

Osobno mieszamy: mąkę, cynamon, imbir, proszek, sodę, cukier, sól. Mieszamy razem i łączymy z mokrą masą.

Pieczemy w formie z papierem. 180 stopni przez 50 minut.

Smacznego!!!!

 

 

ZUPA DYNIOWA

Szaleństwo na dynie opanowało i mnie:) Robiłam juz leczo, ciasto (z lepszym i gorszym rezultatem;))gulasz warzywny, ale….ZUPA….tak zupa to numer jeden tej jesieni. Cieszę się, ze smakuje nie tylko mi:) Zawołanie było o przepis bardzo proszę. Nie zapomnijcie dodac tego co najważniejsze….SERDUCHA!!!!

Przepis na jesienną zupę dyniową:

  • 1,5 kilo dyni
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz cayenne ( ja daje szczyptę)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 0,5 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżki miodu albo syropu z agawy
  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • sól (ja daje sos sojowy i też fajnie)
  • 1 batat
  • 3 marchewki
  • starty imbir
Przygotowanie:
  1. Pie­kar­nik na­grze­wam do 200 stop­ni. Z dyni wy­kra­jam pest­ki, sma­ru­ję jej wnę­trze de­li­kat­nie oliwą i wsa­dzam do go­rą­ce­go pie­kar­ni­ka na pół go­dzi­ny (sko­ru­pą do dołu).
  2. Kiedy dynia bę­dzie go­to­wa, schłodzoną, obieram ze skóry.
  3. W mię­dzy­cza­sie ce­bu­lę kroję w kost­kę, na dnie garn­ka z gru­bym dnem roz­grze­wam sporo oliwy i wrzu­cam tam ce­bu­lę. Pod­sma­żam ją kilka mi­nu­t na małym ogniu, kiedy się ze­szkli do­daję wszystkie przyprawy. Pod­sma­żam wszyst­ko ko­lej­ne kilka mi­nu­t.
  4. Ob­ra­ną dynię do­da­ję do pod­du­szo­nej ce­bu­li. Do­kład­nie mie­szam dynię w aro­ma­tycz­nej ce­bu­li, dodaję pokrojonego ziemniaka i marchewki, po­zwa­lam się im dusić przez kilka mi­nu­t. Na­stęp­nie wle­wam wywar. Przy­kry­wam gar­nek i po­zwa­lam się wszyst­kie­mu go­to­wać aż do miękkości..

Mik­su­ję całą za­war­tość garn­ka ręcz­nym blen­de­rem. Na sam ko­niec do­da­ję miód, sól­ lub sos sojowy i smakuje, jeśli jest za mało pieprzny-dopieprzam:)

Smacznego!!!!

dynia

Umilcie sobie czas podczas gotowania mantrą Gobinday Mukanday.

0 Komentarzy

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Skontaktuj się z nami

Wpisz treść wiadomości

Wysyłanie

©2019 BoJoga Projekt i wykonanie Be Yourself

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?